title

The winning Design by Amadeo Bennetta / Daniel LaRossa, Berkeley, CA, USA. The design utilizes a prefabricated adaptable framework and heavy-duty, waterproof fabric in conjunction with locally crafted, modular, bamboo panels. By creating entirely flat-packed components, BURMA [RE]FRAMED can be rapidly [RE]ASSEMBLED from a flatbed truck into a courtyard school [shown], a single building, or even as independent, multi-use units. The flexibility of the scheme to responding to a variety of site conditions was the determining factor in success.

 

 

 

 

 

 

 

bar

 

'Click' to go back and view the other entries, or look below at the other great designs from the competition:

Atelier MF

The design by Atelier MF in collaboration with Stephen Miles Architects & City Building explores the ideas of approachability and openness as well as enclosure and reinterprets the common vernacular architecture of South East Asia while remaining sympathetic to its tropical surroundings. The form represents continuity giving 360 views and an enclosed garden constitutes a private space of sanctuary for the children. 'comment'

in situ studio

This simple A-frame design maximises the space and scale while keeping the materials to a minimum only a quarter of the footprint of the school is given to classrooms. Beyond the support spaces, nearly half the footprint is dedicated to elevated, exterior public space. These generous porches wrap the entire school framework and provide a central gathering point for the community. 'comment'

designers needed

Join us on Facebook and find more like-minded people that hope that through design we can make the world a better place.

 

 

 

 

 

give

 

This collection of design entries represents a number of projects which we believe with funding could go on to change thousands of children's lives offering sustainable aid through housing local, community led education inititives. By running the competition we have the funding for the winning design, but we are not happy stoppping there. Help us get the funding we need to turn some of the other projects seen here into a reality too.

tasou architects

A place to grow is made up of modular cassettes twinned with lightweight bamboo screens. The integration of plants into the building are utilised to teach about horticulture, food production, self-sufficiency and instil a sense of 'putting down roots'. The nature of the green walls gives the building a playful chameleon like aesthetic. The elements are able to be broken down into small enough modular components to move by pedal power if the need arises. 'comment'

green dwell

This design from Green Dwell highlights the necessity for multi functionality of space with limited resources which leads to a dynamic learning experience for children and teachers. This emphasis on change runs through the project with multiple levels layers and landings offering the chance to transform the spaces within. The architects hope the overall design instils within the children the concept that adapting to various external factors and pressures is a strength and should not by necessarily be viewed as a bad thing! 'comment'