PLAYscapes Competition Honourable Mention


STAIRSCAPE is an active extension of the city bench. Located on a narrow vacant lot on the Bowery in the Lower East Side of New York City, the project maximizes the vertical space of the lot to create a multi-purpose, dynamic space for play, rest, motion and people watching, eating, and contemplating. Through material continuity and adaptation of the stair module, STAIRSCAPE provides a space that is accessible and engages all age groups. Stairs of two different sizes create steps for seating, as well as for movement through the tiered vertical garden space. Terraces provide areas to gather and rest, while the slide, monkey bars, and tethered balls add colorful playfulness to the vertical pocket park. STAIRSCAPE redefines the concepts of the city bench and the pocket park to make them accessible to a broader public, as well as providing a whimsical space of play and respite for the Lower East Side of Manhattan.

 

Project Team: STUDIO GEIGER ARCHITECTURE New York, NY USA Principal: Liesl Geiger-Kincade Team: Jennifer Steacy, Anna Vander Zwaag

 

Download the PDF submission pages:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Check out the other winning projects. (Click projects for more infomation.)



 






 You can also check out more than 100 Student Professional entries by hitting the links below to our social media pages:

Student Proposals

Professional Proposals

You may also like to take a look at the original brief for the competition which can be found here:

Competition Brief